Играчка
Животът е играчка, някой ми каза –
разглоби я, събери я – ще можеш ли сам.
То беше отдавна, той много се мъчил,
така си останал в началната фаза.
Играел си с всички – със хора, със думи,
с които описвал всяко едно
нещо голямо и нещичко малко –
от голямата играчка едно колело.
Зъбчато, назъбено, сложно,
голямо и тежко – едно колело,
част от голямата трудна играчка,
която е ясно и точно – живот.
Не мога да кажа дали сам успяла,
щом още се мъча със тоя живот.
А те, хората, дори и не знаят, че
част са от нечие хрумване бързо,
че просто са пионки в някакъв свят,
събран в шепата даже една на
някой всевишен, на някой голям
или мъничък, само с идея големият
да играе с живота – а то свършване няма.
© Катя Делчева Все права защищены