7 июн. 2011 г., 07:22

III. Сватба за свободата 

  Поэзия » Любовная
460 0 6

 

                         III.  СВАТБА ЗА СВОБОДАТА

 

                         Пушките пукат в края на село,

                         влизат напети четници горди.

                         Руски витязи, с Гурко начело,

                         здраво громиха турските орди.

                         Ей го Сокола, с везано знаме!

                         Ленче го среща с цвете, прегръща.

                         Радост разнасят медни камбани,

                         влизат юнаци в родните къщи –

                         тук да останат в мирна пусия.

                         С бъклица пълна кума си кани

                         Сокол в премяна - пъстра носия.

                         Къкри чорбата вкусна в казани –

                         цялото село да се нахрани.

                         Кончета млади вихрят кушия,

                         дарове слагат верни акрани –

                         златни пендари в бяла шамия.

                         Поп да венчава, здравец и менче,

                         сватба се вие тук на хорото.

                         Тъй ще се помни булчето Ленче –

                         с гайди ручащи, с края на злото...

                        

                         Вече свободна си татковино,

                         с кръви проляти още горещи.

                         Все да ни срещаш с руйното вино

                         и със погачи в дъхави пещи.

 

© Иван Христов Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??