Птичета, пречупили крилете,
как мечтите си да споделим?
Как без тласъка на ветровете
в огнения бяс да полетим?
Кой ни беше дяволски прикоткал?
Завистта е долен птицелов.
Тя отне предишната походка
от небесния ни благослов.
Нараняваме се с думи. Как така ли?
Ей така! Без повод и без жал.
Обичта не бива да се хвали,
щом наръгала се е с кинжал.
И какво тогава – да оставим
тази болка, горест и тъга.
Явно гордостта не позволява
да забравяме, но... Докога?
Нараняваме се. А сърцето драскаме
и оставяме го дълго да кърви.
Като огън, който не угасва.
Като ритъм, който не върви.
Като камък, острие проточил
в меката опора на честта.
И от удара му се яви порочен
юначагата на безчовечността.
За какво? За щяло и нещяло,
в немощта си да се убедим.
Нужно ли бе да трошим пищяли,
ако искаме да полетим?
И така да бъдеме направо
приковани в общото меле.
Явно няма по-голяма драма,
птичета с отчупени криле!
© Димитър Вучев Все права защищены