С ръст висок, с много сили,
но кротък, мек и разсъдлив.
С нрав весел, с очи мили,
с мустаци буйни, в лице – красив.
Настане вечер и чува се песен
там долу нейде в горите.
Туй пееше Петко с глас чудесен,
там млъкваха даже щурците.
Живееше в село - спокойно и бавно.
Представа си нямаше даже,
че чака го бъдеще трудно, но славно,
че агите той ще премаже.
Но дойде ден страшен, фатален!
Брат му съсякоха турци.
И той от мъка и ярост запален,
стисна свойте юмруци.
В сърцето му – огън, в очите му – плам.
Той беше жаден за мъст.
И за последно отиде в Божия храм,
целуна Христовия кръст.
Стисна си пушката, сложи калпака
едвам седемнайсетгодишен.
И тръгна нанякъде нейде в мрака,
в шубрака потулен и скришен.
С малка дружина, но смела и вярна,
раздаваше правда и съд.
Душманин наблизо се вече не мярна -
нямаше толкова луд.
Превърна се той в легенда, в мит
таме под небосвода.
За някои – меч, за други пък щит -
капитан Петко войвода!
© Богдан Вълков Все права защищены