"Жени варят ракия на казана
с надежда някой ден да бъдат чути..."
Галена Воротинцева
Тук всеки мъж пристъпва като в храм!
С тържественост, достойна за парад,
макар да мяза селския казан
по всички описания на ад.
Постилат с вестник старата софра
и слагат върху нея лук и хляб.
Редят до стария бакър дърва,
а той - червен като дебел касап...
Подклаждат огъня и чакат в мир,
тъй както се не чака и месия,
да оплете във кофата синджир
от тънка струя първата ракия.
Потича лютата проклетница,
като солена пот по мъжка гръд -
копали цяло лято - клетници,
мъжете пушат кротко и мълчат.
До късно ще мълчат и ще се ровят
в жаравата на свойта орисия:
животът им наливаше отрова,
но днес за себе си варят ракия...
© Димитър Никифоров Все права защищены