Родих се както всеки в подножието на планина
и питах мама как се тя нарича,
а тя ми рече: „Житейска съдбина“
- Оу, а какво е това дет в високото наднича ?
- Това е сине върхът „Долина“,
известен със свойта красота .
Нищо повече не я попитах,
реших, че по-объркан няма как да стана,
но този връх сякаш заобичах
и взех да мисля как на него да застана .
До пет все в подножието въртях се .
Чудех се кой черен път да хвана
и най-после сякаш спрях се .
- Избирам спорта - казах аз на мама .
Тръгнах по пътеката неравна.
От много стъпки и въргал,
станала бе по- губа, стръмна, хладна,
но там поне за чуждите успехи лесно бих узнал .
Имаше след всеки камък бюст,
възхваляващ нов човек катерил се по нея
и аз научих техните успехи наизуст,
но не успях
да ги повторя
и разбрах,
че спорта аз не го умея.
Замислих се тогаз .
Дали пътеката не бе ме веч избрала ,
вместо нея да избирам аз ?
Важно бе какво умение съдбата ми е дала .
След като замислих се какво ми най-отива,
за да знам - посоката да избера,
осъзнах, че май в науката ме бива
и реших, че тоз път аз ще извървя .
И всичко беше като по учебник.
Избираш само нещо, да речем архитект.
Стараеш се, докарваш си отличния бележник
и така : училище, университет .
И нататък още по-ясно става.
Започваш кариера,
семейство там някъде се появява...
Но в яснотата май бе мойта бариера.
И някъде докато вървях,
още приблизително на първата отсечка,
забавих крачка и се спрях -
бе ми писнало от път без пречка...
Из планината някъде съм аз сега.
дори пътека ли е тва не зная
и води ли изобщо до върха...
Но поне на нея ще стоя до края !
© Зами Слисев Все права защищены