28 авг. 2009 г., 11:33

Къде си, дух патриотичен? 

  Поэзия » Философская
668 0 7

Къде си, дух патриотичен?

 

Българийо, земя красива,

къде са днес чедата твои?

Задръж ги! Чуваш ли? Не бива

да губят верните устои!

 

Парче им дай от свойто тяло!

Признай им колко ги обичаш!

И как България се цяло

хилядолетие наричаш!

 

Хвали си миналото време –

когато чинно пред галопа,

понесъл българското племе,

глава е свеждала Европа!

 

И потопи ги ти, родино,

в онези славни времена –

не помнят дати и години,

но, зная, помнят имена!

 

Върни ги някъде в полята

след някоя победа чудна

да видят в кръв земя облята

на вража орда многолюдна!

 

Чети им Вазов неуморно!

Попей за хората си смели!

Кажи им гордо, отговорно,

защо за теб са те умрели!

 

Зови ги, мале, поотделно,

че всяко име заслужава

во век веков на място челно

в устата техни да застава!

 

Прости им туй, че са невежи

и в своя дух ги просветли!

Да знаеш, майко, еж се ежи,

защото има гръб с бодли!

 

И знай, Българийо, любима,

на тях им трябва малко само –

любов е имало и има,

но днес е нужно леко рамо!

© Марин Цанков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Не ща ви робските поклони!
    На мен ми стига сал' това,
    че сте видяли тез жалони,
    че сте разбрали тез слова.
  • Ти си истински българин!
    Поздрави!
  • Освен ПОКЛОН друго и да искам не мога да напиша!
  • Поздравления!
  • ПОКЛОН до земя ти правя БЪЛГАРИНО,за това стихотворение! ПОКЛОН!
  • Поздравления за искрения патриотичен тон!
  • "защото има гръб с бодли"! - страхотно попадение!
Предложения
: ??:??