Най-известната лисица
из столетните блата,
днес реши да е кметица
сред ливади и поля!
Сложи – алено костюмче,
среса рижата коса,
и начело с Кумчо Вълчо
стъпи в селската мера.
Там – едно голямо стадо
с недохранени овце
я посрещна с дива радост
и със възгласи: – Оле!
Лиса, бързо се възползва,
почна притчи да реди:
Как стадата ще я ползват
денонощно във беди!
Че никой няма да гладува,
ако дойде тя на власт –
Само трябва да гласуват
те за нея в точен час!
Как на всички ще помага,
куп сено ще раздаде...
Рано сутрин – за награда,
Вълчо сам ще ги пасе!
Че вълкът за нула време –
всяка рунтава овца,
ще зачене с чудно семе
из зловонните блата...
Мигом в стадото решиха,
че е хубав тоз модел –
Вълчо с Лиса одобриха,
но един брадат козел
почна глупаво да пита:
– Ей, Лисано, я кажи,
как на Вълчо да разчитам
нрава той да си смени!
– Май ни имате за прости,
че говорим само с – Бее!
– А след пролетните пости
кой ще стане чеверме?
Кума Лиса бе хитруша,
но след този лош въпрос,
тя си тръгна с празна гуша
и с наведен, дълъг нос!
А пък стадото с овцете
си избра за кмет – Коза!
Да гладува пак в полето
сред зелената трева!
Юри
Йовев
Септември
2019г
© Yuri Yovev Все права защищены