На Моцарт
Написа в глад и мизерия
шедьоври истинска феерия!
Те греят като слънцето в небето,
по-бляскави са от звездите над морето!
По-чисти от алпийска река,
по-ярки от небесната дъга!
Това ангелогласие
с очи пътя на изкуството човешко
и дори във време най-тежко
чрез свойта красота
ни държи на висота!
Не ще оставим тази красота в забвение,
честваме те с преклонение:
"Ти си опора на света
вече толкова лета!"
Музиката ти игрива и вечно жива,
величествено се излива
със сила на вулкан
и ясен е висшият ù сан:
мощ, изящество, хармония -
във всяка меса, симфония!
Огън и бодрост носят изцеление
и на душите просветление...
Тъй гониш ти лошата зараза
на човешката омраза
и с музиката я наказа!
И така каталог след каталог -
без аналог!
Затова си нашият пророк,
ти знаме си и Бог,
надежда и наше упование...
Творбите, що даде със старание -
по-важни са от пари и завещание!
Да, малко е моята прослава,
написана за твоя слава...
Но вместо одата ми да четете,
в музиката му се потопете,
с Моцарт продължете,
към бъдещето поемете!
© Теодор Кърчев Все права защищены