6.10.2011 г., 14:23 ч.

Моцарт 

  Поезия » Друга
737 0 3

                                               На Моцарт

 

 

Написа в глад и мизерия

шедьоври истинска феерия!

Те греят като слънцето в небето,

по-бляскави са от звездите над морето!

По-чисти от алпийска река,

по-ярки от небесната дъга!

Това ангелогласие

с очи пътя на изкуството човешко

и дори във време най-тежко

чрез свойта красота

ни държи на висота!

Не ще оставим тази красота в забвение,

честваме те с преклонение:

"Ти си опора на света

  вече толкова лета!"

Музиката ти игрива и вечно жива,

величествено се излива

със сила на вулкан

и ясен е висшият ù сан:

мощ, изящество, хармония -

във всяка меса, симфония!

Огън и бодрост носят изцеление

и на душите просветление...

Тъй гониш ти лошата зараза

на човешката омраза

и с музиката я наказа!

И така каталог след каталог -

без аналог!

Затова си нашият пророк,

ти знаме си и Бог,

надежда и наше упование...

Творбите, що даде със старание -

по-важни са от пари и завещание!

Да, малко е моята прослава,

написана за твоя слава...

Но вместо одата ми да четете,

в музиката му се потопете,

с Моцарт продължете,

към бъдещето поемете!  

 

© Теодор Кърчев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Много хубаво произведение, очарована съм, поздравления за автора!
  • Написа в глад и мизерия

    шедьоври истинска феерия!

    Те греят като слънцето в небето,

    по-бляскави са от звездите над морето!

    По-чисти от алпийска река,

    по-ярки от небесната дъга!

    ПРЕКРАСНО!
  • Хубаво е !Поздрав!
Предложения
: ??:??