(Последното нещо, което виждали осъдените на смърт, екзекутирани на площад Сан Марко, е бил именно часовникът на Раниери)
Площадът Сан Марко. Тълпата,
която е някак безлика...
Търся знаците на съдбата –
точно днес, точно тук ме повика.
Гълъби търсят своето зрънце
и придават привидна човечност
на самотното, палещо слънце
и на бледата каменна вечност...
Столетия скръб в златна краска
и греховност, напълно човешка...
Ренесансова тайнствена маска,
но под маската... всеки е пешка.
Часовникът на кулата. И самотата
в очите на осъдените да умрат,
последните секунди, суетата...
Стрелките няма никога да спрат!
Който може и трябва – разбира!
Точно днеска и точно сега
логично е в стрелките да се взирам,
отмерващи столетия тъга...
© Рада Димова Все права защищены
Всъщност, какво е Сан Марко без своите гълъби и без смеха на деца, смутил строгостта?! Какво е външната красота без очарованието на високото в душата? Поздравления за дълбочината на творбите ти!