Виж тази безгръбначна интелигентност
с безброй стратегии за отбрана!
Виж го, как намира сърце за всяка от жените си,
колко бързо ги задушава в прегръдка.
Плува бавно сред облак от гъсто мастило.
Диша го, сякаш е прана. Движи го- сякаш е кръв.
Питам :
- Любими, ти все така ли пушиш, а не дишаш?
Пиеш, а не пишеш?
Пише ми:
- Задушен от думи, плувам в главата си:
Откривам неща, незададени въпроси,
кръстословици, пъзели, тайни лабиринти...
Интриги и други незаслужаващи внимание,
но също и една жлеза,
точно между мозъка и зрителния нерв,
от там се задейства нагона за живот.
Там е и спусъкът, куршума и края...
Не мога да ям! Не мога да спя!
Слаб съм и търся, нося се по водата...
Щеше да е хубаво да си някъде наблизо.
Бих те прегърнал с всичките си крайници
докато не усетя как спираш да дишаш,
докато не чуя как костите ти пукат.
Бих те обичал и с трите си сърца
Стига да можех ...
Връзката прекъсва, но всичко е ясно.
Той е такъв прекрасен екземпляр!
Движи се с грацията на диригент след концерт.
Гледам го в онзи тесен аквариум
и фантазирам среща в океана.
В океана нещата са прости и истински.
Любов, а после някой умира.
Ще ми се никога да не бях изкрещявала:
“Октопод!? Не! Ненавиждам октоподи!”
© Росица Младенова Все права защищены