Орбиталност
Всеки ден ги навивам нагоре
малки улици на моите дни –
но търкаля кълбото надолу
непознат и инатлив Сизиф.
Прага – кален с перфидност,
стържа волю-неволю след тях.
Омалях да събирам от рибешко.
Да преглъщам слугинския прах.
Да кървя във душата. Да ме дави
буря в тънка стена ...и на кея
ни съчки за огрев, ни пясък,
от нищо да не блясва искра...
Ако някоя нощ все пак Сизиф
ме докосне с ръка да се стопли –
ще се сепне, че имало орис жена,
тъй примамливо нежна и кротка.
Омагьосан, добър, без награда,
той остава на прага смутен –
дезертирал от орбита камък,
сам луна, осветена от мен.
… и колибата с черен прозорец
лумва в нощния здрач –
и горят, и изгарят гредите ù
звездочели Венера и Марс.
© Златина Георгиева Все права защищены