27 сент. 2008 г., 12:43

Песента на рода 

  Поэзия » Гражданская
1922 0 15
Като бабина черга, поле се е жлътнало -
цяло в лютичета.
Тепат грохнали, прашни нозе -
 мойте старци си чакат момичето.

Топла къща, по женски добра,
кротко дебне с очи зад прозореца.
Лумнал двор в некосена трева,
малка портичка, вечно отворена...

Там, превила снагата-лоза,
баба с песен полива гергините.
От герана с две стари ведра
дядо сякаш си вади годините.

Скърца ядно ръждясал синджир,
отброява летата без спомени:
Лоша внучке, дойде най-подир
да отпиеш водица от корена!

Лоша внучке, старееш и ти!
Като нас, недочакала внуците,
ще си идеш, а тук ще звъни
песента на рода по олуците!

© Кети Рашева Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??