Дивна е дивна самодива,
коса разпусна, танц затанцува,
танц затанцува, песен запяла,
песен запяла на самодивска поляна.
В очите й болка голяма
и сълзи неизплакани,
а думите й тежки, претежки:
„Либе ле, либе неверно,
кога либе с друга отидеш,
кога либе друга в ръце вземеш,
все либе мене да виждаш,
сърце ти от мъка да се къса
и ръце ти празни да падат...”
И болна е самодива легнала.
На брега до водата паднала
и сили събрала и във водата влезнала.
Дълбока е вода, голяма
и черна е на Илинден жертви взема...
Жертва ли самодива ще стане
от думи неизказани, от лица много под маска...
И страх в сърцето носила,
макар и на безстрашна да се правила,
Страх за своето либе,
страх за свидна си рожба и още за майци си,
затуй и знаците не разбрала...
От толкова много лъжи на лъжи се научила.
И маска си тя сложила от болката да се предпази...
И към Вселената се обърнала...
Каквото е писано ще стане,
Вселената път ще й покаже, за да събере сърцето си,
на нея тя се молила любимият да й върне и най-накрая да покаже истинакото си лице и да разкрие душата си...
11-06-2019 год.
© МД Все права защищены