Шепотно пеят морски вълните
вълнуват се бясно в страстно танго –
разпенват, изправят, накъдрят косите
в последен марш свири първи фагот!
Шпалир от криле на птичето ято
приветства за последен път лорд Лято,
а той носи короната нова от злато
в листенца от залезна ласка излята!
И песен нова прибоят запява
сребросините рокли се сменят с жарава
вятърът нова кралица вестява-
с името "Есен" вече корабът плава!
И ето вече...
Стъпи тя на лазурния бряг
и в слънчева заря избухна листопада
и дъждец поръси горския праг,
изпъна юздите царският впряг
и тя литна с него в луд бяг...
за да блесне пред портите, скрити от златото под водопада!
Докосна с нежна ръка тревата
и в кехлибар смени цвета на косата –
трепетно и бързо с дъх неуловим
тя стъпи боса в този топъл килим!
Стъпи боса в сутрешната мъгла,
но смени пухкавия памук с дъга!
Шепотно пеят вълните морски
изпращат своя лидер, посрещат нов водач
махат за сбогом на новият цар горски
и отмиват от пясъка следите последни на своя ездач!
Притихват... Ще чакат зова на сирените и новата песен,
ала стига за тях... Тя стъпи вече –
крачи смело и пъстри света отдалече
прекрасна нова златна есен!...
© Каролина Колева Все права защищены