14 сент. 2021 г., 14:40  

Последния ми летен стих 

  Поэзия » Пейзажная
515 2 4

Димят в очакване стърнища,
та семена да приютят,
а аз не чакам вече нищо,
а Месецът е тънък, млад.

 

Опитва нещо да ми каже,
 но тихо, че ветрецът спи
и синя локва на паважа,
сънува птици и липи.

 

Далечен спомен тихо пръска,
по клепките ми златен сън.
А есен шарена и дръзка,
умът ми мами там, навън.

 

Ела и с цвят ще те закича,
жълтици ще ти дам дори.
До сутринта ще си момиче,
ще пием с тебе - до зори.

 

Ще видиш – кадифен е мракът,
в трендафила – непрецъфтял,
едничък славей – тебе чака,
как мъничко не ти е жал?

 

Ох, жалбата ми е за лято –
до зимата ще ме държи.
Не вярвам, циганко, когато,
даряваш щедро сто лъжи!

 

Че славеите отлетяха,
виж и ветрецът си мълчи
нощес търси си друга стряха,
покрий лъжливите очи.

 

С мъгла и облачни воали
измий ги с нощната трева.
Дано прогледнат те... Едва ли...
Все си самичка, затова,

 

защото лъжеш и за трима
и уж си сладка, а не си.
В сън лятото ми ще го има,
ти вдън горите отнеси,

 

торбата си с фалшиво злато
и шарените си поли...
Върни се ако и когато,
душата спре да ме боли.

 

Ако не съм го изгорила,
последния си летен стих,
ще ти го дам. Дори насила –
едничка думичка : Простих!

 


 

 

 

© Надежда Ангелова Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??