Пред нас е богиня
1999 г.
Звънете, камбани! Пред нас е богиня.
Вижте я колко е млада и щастлива сега!
Като че няма грижи за нея,
като че няма за нея тъга.
Богиньо, ти спечели нашата възхита
и целувките на двете ти ръце
с това, което върши без насита
за дом, съпруг, родители, деца.
С труда ти за науката и за школото -
спомни си само колко хора ти очовечи!
С работата ти за обществото -
къде не бяха твоите ръце и твоите очи.
Кажи ни, мила, как успя в годините,
след толкоз труд, грижи и тъга,
след толкова удари съдбовни
и след толкова вдовишка самота
да съхраниш таз капчица нежност
в сърцето си,
с която ни даряваш всички сега?
Замълчи! Не казвай! Ние знаем.
Така е, защото си обичана
и знаеш, че никога няма да бъдеш сама.
Ехтете, камбани! В чест на Невенка.
Тя е родена на днешния ден.
А ние нека поклон и направим
и да и кажем:
ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН!
30 юни 1999 година
© Асен Стефанов Все права защищены