Feb 12, 2009, 5:59 PM

Пред нас е богиня 

  Poetry » Love
696 0 6

              Пред нас е богиня

                     1999 г.

Звънете, камбани! Пред нас е богиня.

Вижте я колко е млада и щастлива сега!

Като че няма грижи за нея,

като че няма за нея тъга.

Богиньо, ти спечели нашата възхита

и целувките на двете ти ръце

с това, което върши без насита

за дом, съпруг, родители, деца.

С труда ти за науката и за школото -

спомни си само колко хора ти очовечи!

С работата ти за обществото -

къде не бяха твоите ръце и твоите очи.

Кажи ни,  мила, как  успя в годините,

след толкоз труд, грижи и тъга,

след толкова удари съдбовни

и след толкова вдовишка самота

да съхраниш таз капчица нежност

в сърцето си,

с която ни даряваш всички сега?

Замълчи! Не казвай! Ние знаем.

Така  е, защото си обичана

и знаеш, че никога няма да бъдеш сама.

Ехтете, камбани! В чест на Невенка.

Тя е родена на днешния ден.

А ние нека поклон и направим

и да и кажем:

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН!

             30 юни 1999 година

© Асен Стефанов All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • прекрасно посвещение...топло и светло...
  • Преди 10 години, тези две стихотворения, обединени в едно-със заглавие "Честит рожден ден" прочетох пред една аудитория-колкото сте вие сега-10-12човека.Получих ръкоплескания и много мили поздрави, а "богинята" се разплака.С Вашите топли думи ме върнахте 10 години назад.Благодаря Ви!
  • Достойна любов, към достойна жена, голям поет, всичкото в едно прекрасно произведение.
    Една молба. Дайте знак за издадената книга и пътя към нея.
  • Поздрави!
  • Поздрав за посвещението!
  • Поздрав, бачо Асене!
    Много ми хареса и този твой стих!
Random works
: ??:??