19 сент. 2012 г., 15:42

Предай нататък 

  Поэзия » Философская
659 1 12

Дали защото есента

е теглила черта на хълма,

та уравнения с листа

недостиг на небе запълват?

 

Селце в неясната мъгла

на циганка допушва фаса.

И три тополи край река

за неговия мир това са

 

трите различни начала –

бързо драснатите щрихи

върху напуканата длан

на селянина в низините.

 

Началото – да се родиш,

да изпищиш за глътка въздух,

след първа стъпка да сглобиш

от сричката човешки пъзел.

 

И второто – прозрял подир,

че всяка болка има смисъл

на вселенски ориентир,

да разбереш, че си орисан

 

за третото – че иде смърт

и стинe с дребните ти страсти 

душата ти на кръстопът,

зажадняла за причастие.

 

Това прошепна есента,

преди да се стопи до залез:

– Човеко, ако си разбрал,

предай на другите нататък.

 

© Валентина Йотова Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??