Октомври е. Сряда е.
Слънцето мъчи да
стопли студения асфалт.
Ражда се пътешественик.
Нова душа в нов свят
идва с плач напомнящ сирена.
При първи поглед вижда сините буркани
на линейката... и се втурва.
Хора правят път. Още
няколко стъпки по
студения асфалт. Слънцето
с мъки подава сетен лъч.
Лъч последен за младия
пътешественик. Лъч пронизващ
душа и съзнание с лекота.
Лекота запомнена завинаги.
С хиляди мисли и раница на гръб
пътешественикът побягва.
Оставя зад себе си
семейство, приятели, надежди.
Три дни бродене го
отвеждат до хълм.
Хълм известен на всички,
но не и на пътешественика.
Вниманието му е приковано
от обширното, безкрайно поле.
Поле изпъстрено с безброй цветя.
Детска глъч и песни се долавят.
Решен, че е открил
земния рай, младият
пътешественик се втурва
с възродени надежди.
Дали това е царска
градина или пък цветен
оазис насред сивия свят?
Предстои да се разбере.
В бързината си, опиянен
от мисълта за ново начало,
пътешественикът се спъва и тялото
му се поваля на черната земя.
Вдигайки глава,
очите му помръкват,
усмивката изкривява,
тялото потрепва.
Събота е. Мрачен облак
задушава пребледнялото
слънце. Вятър брули
пожълтелите есенни листа.
Глъчката, смехът и песните са
се преобразили в
рев, плач и молитви
на хилядите скърбящи души.
Пъстрата полянка от
цветя, погледната от
тук- стои на туфички,
всяка върху купчина пръст.
Във въздуха се носят
ароматите на вино, питка
и свещи, водещи безсмислена
война с безпощадния вятър.
Вече седнал на земя,
пропита със сълзи,
пътешественикът отваря раницата
си за да забърши раните.
В нея обаче намира
единствено лист хартия с
думите: "Запомни добре мястото,
на което падна. Скоро ще е само твое!".
06.11.2021г.
Златина Стоилова
© Златина Стоилова Все права защищены