Nov 7, 2021, 10:24 AM

Пътешественик 

  Poetry » Landscape, Phylosophy, Free verse, Other
219 0 0

Октомври е. Сряда е.

Слънцето мъчи да

стопли студения асфалт.

Ражда се пътешественик.

 

Нова душа в нов свят

идва с плач напомнящ сирена.

При първи поглед вижда сините буркани

на линейката... и се втурва.

 

Хора правят път. Още

няколко стъпки по

студения асфалт. Слънцето

с мъки подава сетен лъч.

 

Лъч последен за младия

пътешественик. Лъч пронизващ

душа и съзнание с лекота.

Лекота запомнена завинаги.

 

С хиляди мисли и раница на гръб

пътешественикът побягва.

Оставя зад себе си

семейство, приятели, надежди.

 

Три дни бродене го

отвеждат до хълм.

Хълм известен на всички,

но не и на пътешественика.

 

Вниманието му е приковано

от обширното, безкрайно поле.

Поле изпъстрено с безброй цветя.

Детска глъч и песни се долавят.

 

Решен, че е открил

земния рай, младият

пътешественик се втурва

с възродени надежди.

 

Дали това е царска

градина или пък цветен

оазис насред сивия свят?

Предстои да се разбере.

 

В бързината си, опиянен

от мисълта за ново начало,

пътешественикът се спъва и тялото

му се поваля на черната земя.

 

Вдигайки глава,

очите му помръкват,

усмивката изкривява,

тялото потрепва.

 

Събота е. Мрачен облак

задушава пребледнялото

слънце. Вятър брули

пожълтелите есенни листа.

 

Глъчката, смехът и песните са

се преобразили в

рев, плач и молитви

на хилядите скърбящи души.

 

Пъстрата полянка от

цветя, погледната от

тук- стои на туфички,

всяка върху купчина пръст.

 

Във въздуха се носят

ароматите на вино, питка

и свещи, водещи безсмислена

война с безпощадния вятър.

 

Вече седнал на земя,

пропита със сълзи,

пътешественикът отваря раницата

си за да забърши раните.

 

В нея обаче намира

единствено лист хартия с

думите: "Запомни добре мястото,

на което падна. Скоро ще е само твое!".

 

06.11.2021г.

Златина Стоилова

© Златина Стоилова All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??