Различен е пътят на дребната слава
от пътя на Славата и вечността.
И който по първия път преминава,
не може да стигне в живота върха!
Това е път лесен, път в низините,
не можеш от него да видиш върха,
зад редки дървета е скрита гората.
На другите вечно ще гълташ праха.
Ний често избираме лесните друми,
защото най-лесно се ходи по тях.
И пази гъ.а ти от чужди куршуми,
дори със цената на срам и на смях...
По-лесен е пътя на дребната слава,
защото по него не тичаш без дъх...
Тълпите по него най-често минават
и даже не знаят къде е върхът.
А другият път е път в стръмнината,
с ръце си проправяш неясния път...
Олово налива във теб висината,
скалите край тебе враждебно мълчат!
И колкото пò се катериш нагоре,
по-дребен ти ставаш, по стръмния път!
И често се сливаш със другите хора,
и с другите тръгваш и просто вървиш..
© Христо Славов Все права защищены
Лека неделя!