13 янв. 2023 г., 11:10

Пътник в Безкрая 

  Поэзия
215 2 2

ПЪТНИК В БЕЗКРАЯ

 

... не знам дали достатъчно живях,

но – мисля си, че пък живях красиво! –

със друмника в кълбуци пътна прах

делих тютюн, праханец, хляб, огниво,

 

тъй не зарязах мравчица по път! –

с последната троха си я проводих,

свободен съм да дишам с пълна гръд

в заблуди, болки, страсти и несгоди,

 

ни едного до днес не нараних

със мисъл зла – или със скверно дело,

замръквах подир своя честен стих –

момченце със светулчица на чело,

 

събуждах се – един смирен старик,

със мозък, от стихиите отнесен! –

което премълчах, си беше вик,

което казах, тъй не стана песен,

 

И нявга, щом си тръгна от света,

нарамил си торбенцето с кравая,

аз рими и Отвъд ще ви чета –

с безмълвната си Обич от Безкрая.

 

12 януарий 2023 г.

гр. Варна, 21, 10 ч.

 

© Валери Станков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Ти целият си само обич, Валери, и безкраен талант.

    което премълчах, си беше вик,
    което казах, тъй не стана песен,
  • Представих си една нова твоя стихосбирка със заглавие "ОБИЧ ОТ БЕЗКРАЯ"!
    Заразяваш с прекрасното си творчество, Валери!👍
Предложения
: ??:??