Пътят към звездите...
Per aspera ad astra *
Във о́рбитите дръзки на мечтите
е много трудно да намериш сам –
любов, която пътя до звездите
желае с теб да извърви до там...
А толкоз лесно е да я изгубиш
и във житейската мъглявина́
на кръстопът объркан да се чудиш...
... А вярната посока е една!...
Затуй, веднъж открил ли си Човека,
със който можеш път да споделиш –
пази го, че звездите са далеко
и сам ще ти е трудно да вървиш...
И не оставяй гняв да те обсе́би,
не искай винаги да бъдеш прав –
не се мисли ти за доказан гений!...
... А кратка лудост е и всеки гняв!...
А в дива ревност нашата Планета
със майчина любов над нас кръжи́
и в гравитационните полета
на своята първичност ни държи́...
В пътуването дълго до звездите –
любов ти трябвя... Просто разбери́!...
Да можеш: там да отнесеш мечтите,
а и цветя да засадиш дори́...
12.04.2021.
*лат. „ През стръмнините към звездите“
© Коста Качев Все права защищены