Разсъмва се! Моите братя са будни,
събужда се български дух.
Назад остават дните трудни
песента се разнася, аз вече я чух...
Разсъмва се! В мрака нещо просветна.
Разголен стана животът - циник.
Народът ще следва мечтата заветна,
гръбнак ще изправи, ще бъде велик.
Не вдига ръка за просия.
Доста измряха без бой, в глад.
Кой ли докара таз орисия?
В очите застинал е хлад.
Не вярва в нищо беден клошар.
Ни царя, ни бога почита.
Иска да свърши този кошмар,
да живее без мъката скрит
© Йонка Янкова Все права защищены