Заплака гайда, не... стотици
под слънчевата жар на юлски ден,
небето се огледа във сълзите
на хилядите хóра. Звук свещен.
И леят се магическите трели
на древни песни пазени с любов,
притихнала тълпата спуска клепки,
душите сливат се... Един народ.
Най-българското място в планината,
магията на Рожен ги събра,
душите да пречистят и сърцата
и да си спомнят важните неща.
В сърцето на Родопа днес е празник,
магичен, с дъх на свобода.
Забравили тревоги и омраза
тук сляха се със майката земя.
Тук спомниха си древните повели
и стиснали ръце без страх
и срам изпълниха родопските предели
с хорá без край и мъничко тъга.
Тъга по българското дето им отнеха
и срам, че позагубиха духа
на гайдата, комитите, поета,
духът свободен на Родопа планина.
И аз бях там... и винаги ще помня
щом чуя звук на гайда и кавал.
Дано и хилядите да предават спомена,
за да я има тая българска земя.
© Биляна Битолска Все права защищены