Jul 28, 2015, 8:19 PM

Рожен - магията на Родопа планина 

  Poetry
667 0 4

Заплака гайда, не... стотици

под слънчевата жар на юлски ден,

небето се огледа във сълзите

на хилядите хóра. Звук свещен.


И леят се магическите трели

на древни песни пазени с любов,

притихнала тълпата спуска клепки,

душите сливат се... Един народ.


Най-българското място в планината,

магията на Рожен ги събра,

душите да пречистят и сърцата

и да си спомнят важните неща.


В сърцето на Родопа днес е празник,

магичен, с дъх на свобода.

Забравили тревоги и омраза

тук сляха се със майката земя.


Тук спомниха си древните повели

и стиснали ръце без страх

и срам изпълниха родопските предели

с хорá без край и мъничко тъга.


Тъга по българското дето им отнеха

и срам, че позагубиха духа

на гайдата, комитите, поета,

духът свободен на Родопа планина.


И аз бях там... и винаги ще помня

щом чуя звук на гайда и кавал.

Дано и хилядите да предават спомена,

за да я има тая българска земя.

© Биляна Битолска All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Благодаря, момичета, че сте усетили емоцията ми, макар това, което изживях там трудно да се описва с думи
  • "душите сливат се...Един народ"

    Родолюбиво, искрено, спонтанно!
    Много, много хубаво!
  • Хубава творба за прослава на Рожен и Родопа планина.
    Поздравление за прославата на българското!
  • Хубав и емоционален стих!Благодаря ти Биляна!
    "И леят се магическите трели
    на древни песни пазени с любов,
    притихнала тълпата спуска клепки,
    душите сливат се...Един народ."
Random works
: ??:??