14 июл. 2019 г., 15:43  

Ръцете 

  Поэзия
1179 2 6

 

   

Седеше жената на прогнилата пейка
подпряла тояжка под избеляла жалейка.
Черницата хвърляше шарена сянка
върху старото куче потънало в дрямка.


Над главата ѝ под опушена стряха
две лястовици гнездо си градяха.
В скута лежаха две ръце уморени
със засъхнала раничка и изпъкнали вени.

Треперейки кутийка локум ми подават:
„Вземи сине..., че то друг не минава.
Почерпи се... имам праунука-
в неделя родило се...далече от тука.“

И разказва ми тихо, точно къде са-
как всичко си имат и колко добре са...
Но неволно ръцете към сълзата посягат
и тъжно прекършени пак в скута полягат.


Чух ги .... за стаената мъка разказват...
забраната майчина сякаш не спазват.
И разбрах, че ръцете правдиво говорят,
но не могат със сърцето на майка да спорят.

В друго е тяхната сила и с друго могъщи-
всичко, което докоснат в спомен превръщат.
 Днес цял ден са плели детски терлички
„..като си дойдат да има за всички!”

Разсадили са в счупена делва цветята-
„...красиви са- ще им се радват децата!”
Стъкмили са двора.Вред е чисто, изпрано-
„...да съм готова, че току виж дойдат по-рано...“


И от това, което видях и чух от жената,

стана ми ясно...Не,нямат всичко децата!

Няма „всичко” далече от родната стряха

и щом не галят ръцете,които в скута лежаха!

 

И когато за сбогом с топлинка ме даряват,
потрепват уморените - да плетат продължават.
От накъсялото гранче с житейската прежда
всеки ден те преплитат свойта надежда...

© Събчо Събев Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Много истина, обич, тъга и болка...
    Емоционални, докосващи редове!
  • Благодаря ви приятели, че сте усетили стиха ми....Ех, де да беше само стих измислен!
  • Чудесен стих, образен и емоционален!
  • Вълнуващ стих, истински.
  • Много, много затрогващо! Голямо е сърцето ти и е всевиждащо!
  • Ех, тъжна участ, но не от добро децата на България се пръснаха по широкият свят...
    Поздравявам те.
Предложения
: ??:??