На рачето едното му краче
оплете се в боклуците на плажа.
Крачета много - четири по две,
но всеки крак за рачето е важен.
Размаха щипки. "Раче е в беда!" -
изпрати SOS за помощ бърза.
Притича първа пенеста вълна,
опитвайки найлона да развърже.
Дойдоха и стотина рачета
и всеки някой край подхвана.
Задружно четата юначета
със щипките си срязаха капана.
А после всички плъзнаха навред
по пясъка с чевръстите крачета.
Събираха боклуците безчет,
спасявайки и плажа и морето.
Струпаха купчинки подредени
в канавката - до пътя близо -
с надеждата, че сутринта навреме
хората за тях ще се погрижат.
© Калина калина Все права защищены