7 янв. 2024 г., 11:51

Списъкът на мръсните поети 

  Поэзия
151 5 6

СПИСЪКЪТ НА МРЪСНИТЕ ПОЕТИ

 

Навярно в дълъг списък от поети

и мене ще ме турят някой ден –

цар на безброй словесни пируети,

един човечец – най-обикновен.

 

И в крайчеца на тоя дълъг списък,

платил си всички римички, от – до! –

ще бъда стон, сълза и птичи писък

в разчорлено от бурите гнездо.

 

Поетите понякога са мръсни! –

и майсторски зачеркват те на кръст.

И цял живот повдигат се на пръсти,

за да прескочат своя собствен ръст.

 

Молива стиснал в топлите си шепи,

се вписвам във отлитащия миг –

каквото съм написал, ще е пепел,

каквото премълчах – си беше вик.

 

Бях вятърче в планинското усое,

светулка из полята с мак и лен...

Живях красиво. Тръгвам си – спокоен,

че списъкът ще мине и без мен.

© Валери Станков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??