СПИСЪКЪТ НА МРЪСНИТЕ ПОЕТИ
Навярно в дълъг списък от поети
и мене ще ме турят някой ден –
цар на безброй словесни пируети,
един човечец – най-обикновен.
И в крайчеца на тоя дълъг списък,
платил си всички римички, от – до! –
ще бъда стон, сълза и птичи писък
в разчорлено от бурите гнездо.
Поетите понякога са мръсни! –
и майсторски зачеркват те на кръст.
И цял живот повдигат се на пръсти,
за да прескочат своя собствен ръст.
Молива стиснал в топлите си шепи,
се вписвам във отлитащия миг –
каквото съм написал, ще е пепел,
каквото премълчах – си беше вик.
Бях вятърче в планинското усое,
светулка из полята с мак и лен...
Живях красиво. Тръгвам си – спокоен,
че списъкът ще мине и без мен.
© Валери Станков All rights reserved.
Поздравявам те.