Не си представях, като малък,
че вдън душата си ще гледам,
дока̀то Бог ми дяла камъка,
чиито прах отмерва времето...
Но бях се вързал на живота,
отрано в злите му капани.
Заспивах със едно око,
а с другото изплаквах раните...
Тогава срещу глупостта човешка
по детски съм намирал смелост,
със ход на уж невзрачна пешка,
да вдигна горделиво, чѐло.
И някак си - дали от книгите,
в които бродех денонощно,
или с перото във мастилото -
аз бранех себе си от пошлост!
До днешен ден, но все по-трудно,
и все по-малко ме издържат силите.
Поетът повече бездумен е,
щом почне да оплаква живите...
И ако бил тогава непохватен,
подобно захарен памук -
аз, мачкал облаците необятни,
сега съм майстор по живот напук.
Ала се моля тихо, да не чуе Господ,
(че нему сърбал съм попарата)
ако ми палят свещ да е от восък
с прахта на моя дялан камък...
©тихопат.
Данаил Антонов
12.06.2024
© Данаил Антонов Все права защищены