СВОБОДАТА
Като трънче в очите невярващи
тя боде със безскрупулен гняв,
разранява до кръв и наказва
малодушие, алчност и страх.
Тя затрупва в забрава предателя,
роболепието и завистта
и погребва тирани безпаметно...
Свободата не гние в пръста!
Като ралото в двора на дядо ми
разорава душевната нива
и засява там зрънце от вяра
да покълне, да зрее щастливо.
Тя дарява го с топла надежда,
с глътка гордост, достойнство, любов
и събужда у него цъфтежа...
Свободата е дар, благослов!
Като слънце в лазурно небе,
бистър извор, река непресъхваща -
тя се ражда в смеха на дете
и живее във хляба - насъщния.
Тя разкъсва окови и гнет
и разпъва скръбта на Голгота,
и оставя в сърцата завет:
„Свободата - съдба на живота!”
© Симеон Ангелов Все права защищены