29 июн. 2012 г., 10:00

Това, което... 

  Поэзия
491 0 5

ТОВА, КОЕТО...

 

        “Художникът рисува не това,

         което вижда, а това, което чувства”

                                                         Пабло ПИКАСО

 

Не е стихът ми плоско огледало,

в което амалгамата сребриста

е отразила тази част от цялото,

приемана за очевидна истина.

 

Не е прозрачен вир с прохладна кожа,

сред който плува облачният лебед.

 

Наистина, окото речно може

да отрази за миг света край тебе,

но тъй измамно, толкова нетрайно,

че даже лекият ветрец треперещ

превръща образа в зелена тайна

и в разлюляна чезнеща химера.

 

Стихът е лупа от елмазно слово,

увеличително стъкло на дните

от най-прозрачния кристал,

                                          шлифован

среднощ в ателието на душите.

 

През него слънчевата ласка – пари,

кръвта – възвира,

думата – взривява;

стихът плътта на времето прогаря,

а мъртвото през него – оживява.

 

И слабото таи гигантска сила,

и става близко странното далечно,

криле могъщи никнат на безкрилото,

довчера мимолетното – е вечно.

 

А няма древна тайна и магия

в стиха елмазен.

Нещо друго има!

Зад силата на всеки стих се крият

чертите на една душа ранима.

 

През нея слънцето по-инак свети

и са отчетливо-релефни дните.

 

И виждат даже слепите поети

през чистите кристали на душите.

 

© Валентин Чернев Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Шедьовър! Поклон, Поете!
  • Най-поетичното, с невероятно въздействие, определение за стиха и за Поета, което съм чела досега!
    Отново изразявам моите почитания!
  • !
  • Така е Северянино - стихът е всъщност разсъблечена душа...
    Една по-разголена, една по-свенлива...
    Просто души...
    А ти си Поет - знаеш го!
  • "Зад силата на всеки стих се крият
    чертите на една душа ранима."

    Ще го осъзнаем ли наистина, Маестро?
Предложения
: ??:??