Труд (На нивата)
Народът наш, той винаги се труди,
отново с вола и ралото е в ръка.
На полето преди слънцето да се събуди,
обработва с плуг майката земя.
Отпред е вола, с него набраздяват земята,
от малък знае как, научи го на труд бащата.
Заедно ораха, сееха и жънеха те някога,
остана спомена за него, няма го сега.
Оре човека а слънцето пече ли пече,
но не е сам, до него е неговото дете.
Гледа своя мил баща как с вола оре,
пораства и ще стане работливо момче.
Майката земя богато ще ги възнагради,
нивата от семената житото ще роди.
Ще израстват бавно, ще пораснат класове,
ще дойде жетва, мелница и бели хлябове.
© Валентин Миленов Все права защищены