Зелен килим от пролетно ухание,
а хоризонтът – взрив от светлина.
Неясен шепот на вълни – послание,
изпратено от приказна страна?
В отчаян порив, търсейки спасение,
отскубвам се от старото си ‘Аз’
с надежда тръгвам след това видение
в пътуване без карта и компас.
Захвърлил дрехата от недоверие,
прегръщам неизвестността.
Нашепват ми старинните поверия:
‘Върви! Върви! Дори накрай света!’
Уви, след дни и нощи на стремление,
безжалостната истина прозрях:
Все тъй далеч е моето видение,
а стигнал съм, отгдето тръгнал бях.
А грееше то все тъй недостижимо,
далечен блян от светлина излят;
един урок за моята наивност
и присмех върху моя кръгъл свят.
© Веселин Данчев Все права защищены