"Морското момиче Варна
вечно на брега стои" *.
Милион години вече
вятъра косите ѝ ветрей.
Слънцето с жарките лъчи,
като стара снимка
образът ѝ мъчи се да избледней.
Капитаните отдавна,
корабите с платната,
фарът пътя освети им
и отплаваха в далечината.
Край брега,
останаха рибарите,
мрежите прокъсани от бурите да кърпят,
с бутилка в кръчмата,
спомените да събуждат.
Там все още
в махалата - гръцката,
мириз на море долавя се.
Там все още,
чува се в мъглата, звук от буя,
силует на въдичар, връщаш се от кея.
И подвиква някой - "рибе има".
Там морското момиче Варна,
вечно на брега ще стои и чака!
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
* – Владимир Башев ("Морското момиче Варна")
Денят на Варна - 15 август
© Румяна Щерева Все права защищены