Aug 12, 2022, 4:50 PM

Варна 

  Poetry
276 1 5

"Морското момиче Варна

      вечно на брега стои" *. 

Милион години вече

вятъра косите ѝ ветрей. 

Слънцето с жарките лъчи, 

като стара снимка

образът ѝ мъчи се да избледней. 

 

Капитаните отдавна, 

корабите с платната, 

фарът пътя освети им

и отплаваха в далечината. 

Край брега, 

останаха рибарите, 

мрежите прокъсани от бурите да кърпят, 

с бутилка в кръчмата, 

спомените да събуждат. 

 

Там все още

в махалата - гръцката, 

мириз на море долавя се. 

Там все още, 

чува се в мъглата, звук от буя, 

силует на въдичар, връщаш се от кея. 

И подвиква някой - "рибе има". 

 

Там морското момиче Варна, 

вечно на брега ще стои и чака! 

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
* – Владимир Башев ("Морското момиче Варна")

 

Денят на Варна - 15 август

© Румяна Щерева All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Благодаря! Морето е това което ги прави красиви, инак трудовите хора, къде ли са.....
  • Ех, Варна!... морето... и неговите трудови хора. Това май беше за Бургас. Аз и двамата ги обичам: и него и нея (Бургас и Варна) 😊
  • Благодаря ви! Аз пък реших да бъда в този ден в Бургас. Да пребъдват морските ни градове и селища!
  • Честит празник на Варна
  • Размечта ме, Руми! Честит празник на Варна, да е все по-слънчева и гостоприемна!🌞
Random works
: ??:??