Прочетете, моля, бележките на автора след стиха!
По турско време е живял.
Бил е радост и любов.
С примера си ни е дал,
към свободата пътя нов.
Той бил е селският орач.
Той бил е турското лице...
Но в гръдта му българска остава,
да тупти Апостолско сърце.
Башибозуците наказвал.
Обичал българския род.
„Ако загубя - губя себе си!“- е казал
„Спечеля ли - печели цял народ!“
Живял е той. Живее. Ще живее
в нашите песни, стихове и дати.
И чугунът вечно ще се лее,
образът му в нас да запечати.
Валя Тодорова
© Valya Тodorova Все права защищены
Че Левски не бива да бъде забравян никога.
Той е не е, живее във всяко българско сърце.