Те за богатство не ламтяха,
не искаха личната си изгода,
избавление на раята пожелаха,
биха се за правдата и народа!
Българският дух се стресна,
пожела той волно да лети,
Христо Ботев, личност честна,
би сe с чета, за да ни освободи!
Заряза той бедната Венета
в името на целите си високи,
за да я има България клета,
жертва на тирани жестоки!
Чуха те на българския лъв ревът,
борбата за свобода няма да забравим -
към народно спасение едничък път,
пак враговете на място нека поставим!
© Георги Все права защищены