27 апр. 2012 г., 15:44  

Зад решетките 

  Поэзия » Гражданская
660 0 0

Кой ни принуди

да сложим решетки

по прозорците

и по вратите?

Кой разполага

с нашите сметки

и заплашва ни

със „борците”?

Как обедняхме?

Кой скри ни хляба?

И днес с нас търгува „на черно”?

Кой в домовете ни влиза и граби

пладнешки, в доби вечерни?...

Кой ни наплаши,

за да не смеем

да се погледнем и във очите?..

Кой беше вятърът, гдето отвея

и надеждите ни,

и мечтите.?... 

Кой кара майките в "евро" да смятат

как децата си да изхранят?

Кой реже още

от всяка заплата -

да богатеят люде избрани?

Кой?

Кой бе този – с думите голи

по площадите,

със знамената?

Кой взе ни вярата

и защо ли

още ни гази по рамената?...

Днес и по улиците

сме зад решетки...

Вече не гледаме

и към небето...

Нямамe цар!

А и Бог е далеко...

Е, от кого да потърсиме сметка?...

© Георги Ванчев Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??