Кой ни принуди
да сложим решетки
по прозорците
и по вратите?
Кой разполага
с нашите сметки
и заплашва ни
със „борците”?
Как обедняхме?
Кой скри ни хляба?
И днес с нас търгува „на черно”?
Кой в домовете ни влиза и граби
пладнешки, в доби вечерни?...
Кой ни наплаши,
за да не смеем
да се погледнем и във очите?..
Кой беше вятърът, гдето отвея
и надеждите ни,
и мечтите.?...
Кой кара майките в "евро" да смятат
как децата си да изхранят?
Кой реже още
от всяка заплата -
да богатеят люде избрани?
Кой?
Кой бе този – с думите голи
по площадите,
със знамената?
Кой взе ни вярата
и защо ли
още ни гази по рамената?...
Днес и по улиците
сме зад решетки...
Вече не гледаме
и към небето...
Нямамe цар!
А и Бог е далеко...
Е, от кого да потърсиме сметка?...
© Георги Ванчев All rights reserved.