17 июл. 2024 г., 12:30

Здравей, мишле! 

  Поэзия
132 6 7

ЗДРАВЕЙ, МИШЛЕ!

 

... в тавана ми се приюти мишле –

намери си при мене дом и стряха.

– Ти – вика ми, – живееш адски зле!

И мен от глад присвива ме стомаха.

 

По цял ден ми се правиш на Поет!

Защо дрънчиш на тъпата си лира?

Изкарай някой лев, купи пастет? –

че да му седнем тази нощ на бира!

 

И – от внезапна нежност обладан,

отчупих му една коричка хлебец.

И то се скри зад моя вехт диван –

да стори на трохичката молебен.

 

Капан за мишки нямам. И салам! –

че да го пъхна подло във капана.

Здравей, мишле! Аз като теб съм сам.

И само ти, братленце, ми остана.

 

Ще те поканя утре – на обяд,

с картофки и със пържени кюфтета.

Капан за мишки стана този свят!

А ние сме световните мишлета.

© Валери Станков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??