Това е стихотворение по зададена тема, представлява тропар, преведен от църковно славянски, който аз имах за задача да превърна в стихотворение. Имах пълна свобода на действие и реших да го публикувам тук. Дано ви хареса.
Твоето рождество,
като прометеев пламък,
чрез светлината сияйна
на познанието благовечно,
озари и просветли света,
Христе Боже наш.
Защото в него онези,
които служеха на звездите,
не бяха научени.
И как точно в него онези,
от звездата се научиха,
да се покланят на тебе.
И да познават тебе –
слънцето на правдата,
научиха се те.
И до познанието за тебе –
изтока на висините,
домогнаха се те.
Защото, Господи –
ти си светлина,
ти прогонваш всяка тъмнина,
на разума нестроен.
И като ярка звезда,
ти си в мрак безкраен светлина.
Господи, за теб да бъде слава!
© Пресиян Пенчев Все права защищены