22.01.2021 г., 22:38 ч.  

На балканджи Йово 

  Поезия » Друга
161 0 2

 

 

"Даваш ли, даваш балканджи Йово,
хубава Яна на турска вяра?..."

 

 

 

Ех, как искам пушка да взема,

пушка стара и баш кремаклия.

Наша Яна,най- хубава Яна,

по Балкана безкрай аз да браня!

 

Да я грабна от турски ръце,

да я нося от днес, до смъртта!

И на Йово по братски да кажа:

"Не тъжи, не тъжи за сестра си!"

 

Не остана сестра ти сама,

не прие османската вяра!

Петвековната  верска лъжа 

днес я няма! Тук е Христа!

 

Не напусто нозете си даде,

не на напусто пожертва глава!

Твойте внуци, бедни и гладни

възвестиха:"Навек Свобода!".

 

Ех, как искам да тръгна в нощта

и без път през гори да вървя!

Да пожертвам моята, мойта глава,

за да бъде България мила една!

 

Ех, как искам хайдутин да стана

и да имам, да имам пушка една!

И на Яна аз цял да пристана,

а ти, Йово, да отвориш врата!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Хари Спасов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??