19 ФЕВРУАРИ
Кърви
сърцето на земята.
От спомените за монаси,
сменили расото с камата,
той най-достоен е за нея.
За гроба му не сме дорасли
една сълзица да пролеем.
Природата е на колене,
реди молитви и тропари,
и с нея севернякът стене,
оплаква всеки февруари.
По него брястът почернял е,
с надежда ханчето наднича
в очакване на тайни гости,
все тъй нашепва стари притчи
онази порта незалостена,
а стихналата одая
съня жадува,
на Апостола.
Денят
тържествено прохожда.
Алтъни в римската пътека,
звънят на слънцето лъчите,
мъгла попиват и полека
се сливат бяло и зелено.
Тук аленото е победно,
прегърнало надежда свята
и знамената сякаш литват
в ръцете на невръстно ято.
До старци – синове и внуци.
Докато злото се огъне,
не ще им стигнат два живота
да си повярват, че доброто
е не в остена и хомота,
а във победното ти слово.
Тя, вярата, топи олово.
След стъпките им примирени
разпалва свещи февруари.
Роси синчецът – из горите
синеят, Дяконе, очите ти.
Събира ловчанското тръне
сълзите
на една Голгота.
За отчето
олтарът жали.
Кънти на църквата душата,
че някъде със всичка сила
увиснала е на бесило
историята ни безсилна
и не остана нищо свято.
А Дяконът отгоре гледа
слепци как падат на колене
и свиват чинно знамената,
и му се иска да прогледнат –
дано грошовете им стигнат
да си откупят
свободата.
© Геновева Цандева Всички права запазени