29.02.2012 г., 10:23 ч.  

3-ти или три - свещено число за България си ти 

  Поезия » Оди и поеми
814 0 0

Хан Аспарух 

е трети брат 

в голямото семейство

на хана Кубрат.

Той, Българийо,

с прабългарския род

избра ти земя, 

даде ти живот.

След него ханове

славни, царе,

градиха станове,

каменни градове.

За тебе умираха,

биха врагове,

с жертви почитаха

езически си богове.

Но цар Борис първи,

баща на Симеона,

надяна расо,

загърби трона,

избра светиня

да бъде кръста,

народът му да се кръсти

с три пръста

на Отца и Сина, и дух Свети

в храмове нови

по българските земи

 

О, Велика Българийо,

стана така,

че тебе те прегази

византийска войска.

Времена мрачни

с огньове загаснали.

Запалиха ги трима братя

за кръст пораснали.

Асен, Петър и Калояна - 

велики чеда,

извоюваха с меча

твойта свобода.

Дълго народът

радва се на свободата,

на Асеневите сватби,

на разкош,

но дойде времето на Шишмана

и настъпи дълга,

тъмна нощ.

Облак отомански

лице ти закри,

в окови народът ти

пет века гни.

За твоята свобода

кръвта си проляха

много юнаци и

за тебе умряха.

До оня ден

светъл в Самара,

сбъднал на народа

молитвите пред олтара

за твоето име

Българско,свято

да има знаме

свободно развято.

От там потеглиха

с руските войски

български юнаци

в дружини три.

Три дена

на Шипка се биха,

но устояха в боя,

не те посрамиха.

Победния си марш

после продължиха,

на трети март,

който прекратиха.

Свещена, Българойо,

за тебе дата.

С печат на нея

скрепи се свободата

в Сан Стефано,

край града селце

и грейна като слънце

твоето лице.

Ти изправи се

за трети път

на твоята земя,

на този райски кът.

Щом за трети път 

изправена стоиш,

не трябва от нищо

повече да се боиш,

защото за тебе

три свещено е число

в дългата редица

от едно до сто!

 

 

 

 

© Никола Яндов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??