24.05.2024 г., 11:51 ч.

30 български букви 

  Поезия
139 3 3

30 БЪЛГАРСКИ БУКВИ

 

... защото предпочитам тишината

пред тоновете изговорен шум,

за мене всяка буквица е свята! –

и е безкраен Българският друм,

от времето на Кирил и Методий,

на Ангеларий, Климент и Горазд,

светулчица – по пътя тя ме води! –

 

за да намеря светлото си "Аз"!

Като кайначе тя в съня ми руква,

с ятата птици литва на Възбог,

и аз изписвам Мама с Главна буква,

защото съм на Буквите отрок! –

те! – моя казън, радост, блага мисъл,

солчица върху хлебеца ми чер.

 

Със трийсет букви Бог ни е записал

като народ в Небесния тефтер.

 

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

(Б. м.) Честит празник на Българските букви!

© Валери Станков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??