Празнуваш ти, усмихваш се до сълзи.
Ликуваш ти по време на война.
Защото виждаш, че животът бърза
да го обърнеш – ти си за това.
От теб зависи да застреляш онзи.
От теб зависи днес да се спасиш.
Животът ти виси на косъм
и затова се радваш, че си жив.
А след окопа бавно се прибираш
със мъртвия приятел на гърба.
Отиваш в бар да си налееш бира
с поредната, последната жена.
Празнуваш ти. Усмихваш се до сълзи.
Защото знаеш, че един куршум
ще те отнеме и развърже възела
на този свят, потънал в прах и шум.
И този празник някак е най-истински
от всички празници, празнувал досега.
Напук се веселиш, проклинаш всичките
създатели на страшната война.
И твоята усмивка ще потъне
на бойното поле, до някой враг.
Усмивките на мъртвите изплуват
във сънищата – да ги спомним пак.
© Горяна Панайотова Всички права запазени